MASA SKARANG

BLOGERS MALAYSIA

BlogMalaysia.com

AWARD

Emm still Upgraded

Masterpiece: The Old Memories...


Salam... new entry for me today.. dah balik kerja aku masak so dah abis makan aku memblog pula.. tu je lah kerja yang leh buat.. what ever my home is my heaven.. so kali ni entry aku nak tunjukkan most of the website or blog masa skarang gemar menggunakan teknik hitam putih dan juga gambar lama.. sebab apa? haaa salah satu sebab nye walau macam mana buruk gambaran tu kalau takda warna its look like classic.. itu yang diaorang suka tema macam ni..
Kadang tema ni digunakan untuk mengimbau kenangan lama.. hitam or putih tema ni merupakan favourate kepada basic dalam editing gambar.. salah satu lagi di dalam gambar black and white theme ni kalau digunakan untuk gambar kahwin memang superb old school gile.. so aku tunjukkan satu lagi karya dari aku.. walaupun nampak agak mudah bagi basic touch up in black and white korang mesti menitik beratkan juga tone kaler hitam, brown dan juga penggunaan cahaya serta sudut gambaran yang kowang nak wat karya.. bruppppp.. hehe sendawa mee mamak daging aku masak tadi.. sodap plak...

* p/s : gambar yang aku tangkap ni sekitar kedutaan and paling best sebab sudut simpan barang sukan or rosak yang sememangnya gile serabut aku tukar jadi karya huhu... nak nangis je rasa..

My Old Masterpiece: Return to Time

Haaa.. yang ni kat tepi kedutaan.. kira kat lorong tepi la.. skarang pokok dengan gugur daun la.. tapi tak sempat la nak tunggu daun gugur then tangkap gambar buang masa aku je. Sini aku buatkan tema brown like old photo.. so sini korang kena hati hati dalam setkan ke bluran cahaya sebab gambar lama memang pudar and takda contrast yang tinggi.. Kebanyakkan tema macam ni jurufoto slalu guna untuk tema perkahwinan la.. nampak klasik gile selain dapat mengcover kecacatan pada diri pengantin coz takda la nampak parut ke.. kurap ke.. kudis ke.. or jeragat.. semua leh cover in case make up pengantin tu cair atau telebih make up. Tapi korang tak leh sembunyi dari kenyataan realiti hehe.. touch up jangan tak touch up..



My Masterpiece: Forgetten..

Yes yes.. ini memang pusat pengumpulan bahan-bahan sukan dan juga rosak di office aku.. tema ni sesuai digunakan untuk kategori memorize. Sini benda benda ni semua berhabuk.. so nak cover habuk ke incase kalau pic yang korang tangkap tu ada cacat dari segi warna bolehlah korang gunakan theme ni memang sesuai.. If korang ada trademark nak tulis ke apa ke aku suggest font PRISTINA digunakan didalam gambar.. kenkadang tulisan memaikan peranan penting dalam gambar. Certain gambar kalau diletakkan tulisan memang cantik. kalau buat puisi ke apa ke theme ne paling sesuai. Burppp sendawa lagi aku.. kenyangnya.... maklum orang bujang cam ni la masak semua sendiri...

My Masterpiece: Sudut Ilham..

Ahaha sebab pe ni la kawasan febret yang mesti di lawati di Embassy.. Ni la sudut menempah maut (Smoking Corner la) disini juga tempat untuk melepaskan tekanan.. mengutuk serta mengeji.. dan disini lah idea-idea dapat diselaraskan agar kerja kerja berjalan dengan lancar.. ni lah tempat untuk mencari ilham... Lebih suka kalau aku kenali dengan sudut ketenangan duniawi.. hoho bagi mereka yang menghayati di sudut ni tentulah satu nikmat yang fana..

Wokey dah dah cukup untuk hari ni.. hehehe selamat mengapril fool kawan kawan korang eh ingat 1hb april fool. So ingatan bersedia untuk terkena.. atau mungkin ke aku akan ...... adeh .... macam kena je esok...

LEBIH LAMA LEBIH SENGAL!!!

9 comments:

aNIe said...

Salam Pakcu...terima kasih sebab lawat blog akak...

Hmmm...berapa kali dah sendawa tu...heheheh

Gambar2 yang diambil tu bila ditukarkan themenya memang nampak classic...cantik...nostalgia...

nurain said...

udukut...3 kping je?xdpt nak mnggamit memory~

luvida said...

nice pixs..
:)
epi april ful.
hu3

atty's said...

salam pakcu..nice picture..

Pak Chu Car (Apih) said...

Hehe kak anie.. hehe buleh lah saja mengisi masa lapang.. teknik mesti guna dengan betul and also mesti kena sabar dapat tone terbaik

Pak Chu Car (Apih) said...

Hehe mana leh lebih lebih nurain.. musti ar kene kudukut.. tidak abis la idea

Pak Chu Car (Apih) said...

haha luvida eppy april fool also.. jangan di fool gile ari ni hehe

Pak Chu Car (Apih) said...

salam atty's hehe macih macih.. :) awak pun leh wat juga .. :)

Anonymous said...

It is useful to try everything in practice anyway and I like that here it's always possible to find something new. :)