MASA SKARANG

BLOGERS MALAYSIA

BlogMalaysia.com

AWARD

Emm still Upgraded

Masterpiece dari alam semulajadi

Satu petang aku di pejabat hurmm agak menarik juga aku wat karya tentang alam semulajadi.. so aku cari snap yang terbaik guna my NOKIA n73 saya.. saje nak test kamera handphone apa hasilnya sekiranya di edit kelak.. so aku tunjukkan walau dengan kamera handphone you can get your masterpiece perfectly..


My Masterpiece : Tomatoman

Ni pokok tomato yang ditanam belakang kedutaan.. Just sahabat snap saja sudut terbaik yang sebolehnya.. and then dekat sini aku tukar layer.. i mix up diffrent color and change it.. actually gambar nya berbeza coz tomato tu pudar but see anda boleh buat ianya kelihatan bertenaga cam tomatoman ahaks :)

My Masterpiece : Nature Calm

Ummm ni bunge ape tah hehe tak tau lar.. so skarang musim tengah sederhana sejuk so bunga ni mengembang dengan baik skali.. ni pun aku tukar layer.. sembilan layer diperlukan and diedit berperingkat.. so nampak macam pokok tu ada but sekeliling dia dah bertukar jadi imaginery.. but agak contrast sket coz aku tersave.. so nak buat balik payah tak leh nak undo lar.. this photoshop edit one yang lama aku nak wat coz kalau kita lihat there is diffrent kind of color match.

My Masterpiece : Not Red Not PInky Not Paint

Weeeee hehe.. ni edit seakan akan untuk jadi lukisan but not seratus peratus lukisan ar.. just agak agak diantara dunia nyata dengan khayalan.. color bunga ni dan daunnya banyak membantu dalam penghasilan masterpiece ni.. and perlu dapatkan match color agar takda nampak macam lukisan 100 % cuma kesabarannya mencari tone yang terbaik untuk ditukar and paling penting anda tahu macam mana nak match color..

So aku dah tunjukkan walau guna handset dari kamera telefon anda, and masih boleh mendapatkan karya yang bagus.. and also bergantung kepada lens hanset kamera anda.. lagi bagus pixel kamera handphone anda maka lagi better shot yang korang leh amik.. tak semestinya anda mesti ada SLR kamera atau digital but anda boleh juga guna handset jika "emergency" sekiranya anda dapat shot atau scene yang terbaik.

2 comments:

nurain said...

huu..tetiap malam mimpi dpt hadia dslr~

Pak Chu Car (Apih) said...

umm mungkin akan jadi kenyataan tu.. hehe sabor je.. nanti ada lar tu.. :)