MASA SKARANG

BLOGERS MALAYSIA

BlogMalaysia.com

AWARD

Emm still Upgraded

Ziarah ke Tanah Haram Madinah Al-Munawarah

Salam semua.. seperti yang aku janjikan aku letak lah sket gambar ketika berkesempatan di Madinah hari tu.. Nak ikutkan perancangan aku nak pergi ziarah di Madinah bulan 6 ni tapi Allah bagi aku peluang untuk berada awal disini.. so kawan-kawan mari kita View Madinah yeh..



Kenangan Pak Chu di Madinah...

Emm masa ni muke pakcu letih .. tak cukup rest.. lepas pengecaman jenazah tu aku ngan duta pergi ke sini untuk solat zohor jemaah.. Masa ni tangkap la sket sket.. takpa untuk amal jariah kita tinggalkan nikmat berehat..


Masjid Nabawi selepas solat Maghrib

Emmm yang ni selepas solat maghrib ramai sangat jemaah yang datang musim ni.. memang padat sampai kan keluar orang solat.. Banyakkan umat Islam... Tapi nape kita tak bersatu? di Malaysia pun sama nape melayu yang Islam banyak berpecah belah.. ermm sedihnya..


Ruang Solat Imam Masjid Nabawi..

Uuuu ni masa pakchu dapat saf di hadapan betul betul kat raudah dengan makam Nabi Muhammad S.A.W. Aku sempat tangkap secara snap macam ni je.. untuk tatapan sahabat semua.. semoga nanti saudara semua dapat peluang untuk kesini.. aku doakan amin... selepas tu aku ziarah makam Nabi Muhammad dengan sahabatnya.. Tak dapat tangkap gambar makam coz time tu berasak sangat tak sempat nak kuarkan kamera..


Pintu Lama Masjid Nabawi

Pintu ni masih lagi dikekalkan terletak di tengah-tengah Masjid Nabawi.. Yang ni pintu yang asal masjid ni iaitu pembinaan kedua.. ada tiga part dalam Masjid ini yang pertama yang masjid asal.. yang kedua second build dan yang terbaru bahagian ketiga yang ditambah oleh kerana tak mampu menampung umat Islam yang datang ke sini.. Walaupun memang besar sangat masjid ni tetapi time solat memang penuh sampai keluar..


Pandangan depan pintu masuk Masjid Nabawi

Emm yang ni pandangan depan .. lepas solat Isyak aku amik ni.. masa ni aku dah letih sangat.. so balik ke hotel.. balik ke hotel hehe kuar balik tak tidur lagi.. pergi makan dulu dengan semua rakan-rakan dari Konsulat dan Tabung Haji.. Balik makan dalam kul 1 terus tidur and kul 4 bangun untuk solat subuh.. Duta Besar bangun awal time tu ... walaupun umur nya sudah 60 lebih tapi gagah lagi untuk ibadah.. beruntung aku dapat bos yang macam ni.. syukur.. kita yang muda ni pun liat nak bangun solat...


Di sisi pintu masjid Nabawi

Hehe rambut pakcu tak tumbuh lagi ar balik umrah tu .. so agak serabut sket ar hihi.. ermm takpe suh gak rahim tolong tangkap gambar kenangan depan masjid.. hehe time tu lak ada la jemaah yang nak entreprame.. so redha je la hihi.. orang lain siap jubah semua aku takda la berjubah lor.. banyak urusan lagi time tu nak selesaikan so pakai je apa ada..


Di Kawasan Mimbar dan Raudah..

Emm yang ni kat kawasan mimbar dan Raudah.. raudah ni kecil je tak besar sangat.. Raudah ni asalnya kawasan masjid Nabawi sewaktu dibina Rasullullah.. So jemaah yang berpeluang dapatlah solat di kawasan Raudah coz kawasannya tak besar.. Duta Besar banyak bagi penerangan kat aku sepanjang wat ziarah and banyak la nasihat yang dia bagi.. rasa seronok bila kami berhimpit dengan jemaah lain bersesak untuk ziarah makam Rasullullah..


Bahagian Ketiga Masjid Nabawi

Yang ni pintu masuk di Bahagian ketiga Masjid Nabawi.. aku slalu masuk ikut sini coz tak sesak sangat but then merayap cari tempat solat sampai la sedekat yang boleh di depan.. but Alhamdulillah Pak Chu dapat juga pergi saf hadapan solat.. syukur sangat...

Oooo dah dah Pak Chu 14 ni ada exam lar.. so korang doakan Pak Chu boleh jawab eh .. hehe aku nak study ni... huhu risaunya exam.. (exam kerajaan lar) bukan exam University wokey.. so pape nanti lepas exam pak chu update lagi eh untuk korang.. so take care semua.. pak chu doakan korang semua selamat dunia akhirat.. eh lupe plak sebelum stady kena bagi kucing kat luar makan.. hehe so kowang jaga diri.. jumpa lagi !!!

22 comments:

Cik Angah said...

syukur pak chu d beri kesempatan melawat madinah..

huhu..

syahdunya melihat masjid nabawi...

IxoRa said...

suatu hari nti sy pasti ke sana...insyallah.

m[i]era said...

best nyer dpt g madinah..

nak g gak..InsyaALLAH

Na Shari said...

Rindunya nak ke sana lagi...Ada kenangan yang tak dapat dilupakan masa berada dalam masjid Nabawi...

http://seharumkayumanis.blogspot.com/2009/03/nur-muhammad-saw-di-masjid-nabawi.html

Sekadar berkongsi cerita...

Pak Chu Car (Apih) said...

Cik Angah pak chu doakan cik angah dpat pergi juga

Ixora saya doakan awak juga tau

Miera insyaallah akan dapat pergi.. pakcu doakan

Na best kan.. kita kongsi dengan semua umat islam.. kira berdakwah tu tau

e n c h e k || CAMERA™ said...

alhamdulilah

best nye dh jejak kan kaki kat sne

perantau.timur.tengah said...

ieee bestnye pakchu doakan ixora.. kikikiki...

wei charger bateri camera aku tinggal la... tak tau nak wat camne nih.. kalau kat riyadh leh pi kedai sony...

wehh.. sapakah lelaki misteri berkot coklat sebelah ko dlm gmbr itu? wakakak

Pak Chu Car (Apih) said...

hehe pak perantau mana tau malaikat menyerupai.. wallahualam.. kat tangan dia time tu tengah pegang air zam zam..

Pak Chu Car (Apih) said...

enchek.. sementara Tuhan bagi peluang kita untuk kesini..

joegrimjow said...

bestnye pengalaman

~Cinta Cukulet~ said...

bestnya pakchu...InsyaAllah satu hari nanti nak kesana gak huhu...

Pak Chu Car (Apih) said...

joe.. pengalaman seumur hidup lor...

Pak Chu Car (Apih) said...

yer cinta.. nanti insyaallah cinta akan dpat pergi jua...

dLa said...

ya allah.
cantek nye ye majsid nabawi tu.
klo d rezeki t dla nak bawak mama & ayah dla g sne.

e n c h e k || CAMERA™ said...

yeayh betol22

bile laa dpt ke sne
hmm~

Pak Chu Car (Apih) said...

aaa masuklah tabung haji :)

deidaa said...

Oh buat umrah.
Rindu plak kenangan gi umrah tahun 1998 dulu masa tggu results spm.
Tp nya time tu xde kamera lg.

Gi bln pose.
Madinah 4hari,
makkah seminggu xsilapnya.

Kat madinah tu.. erm semua duit saya kena kebas kat "penjaga pintu" masjid nabawi katanya.
Ntah la xsure.. mcm konfius pon ada time tu :-(

Rindu nak gi sana lg.

Incik pakchu ni blaja kat sana ek?

Pak Chu Car (Apih) said...

erkk dieda.. lor sumer tu dugaan sabar je la eh.. ermm belajar? pak chu kerja sini lor...

.kakijalan. said...

seronoknya dapat ke madinah.
bile pakchu nak ajak saya pergi sana?

Pak Chu Car (Apih) said...

hehe silakan kaki jalan.. kedatangan anda dialukan :)

Mohd Nasri Md. Nasir said...

menariknye..
arp2 dpt pegi jgk..
amin..

Pak Chu Car (Apih) said...

hehe nasri saya doakan semoga awk dapat pergi tau