MASA SKARANG

BLOGERS MALAYSIA

BlogMalaysia.com

AWARD

Emm still Upgraded

Tanah Suci Mekah... satu kebesaran Illahi... subhanallah...

"LAMBAIAN TANAH SUCI MEKAH...."



Alhamdulillah perjalanan pertama yang dituntut oleh Islam sekiranya kita mampu telah dilaksanakan.. Syukur lah Allah bagi peluang untuk aku pergi menunaikan ibadah umrah di tanah suci Mekah... best sangat disana.. aku pergi 4 hari 3 malam bersama bos bos aku.. Ya Allah indahnya dan tenang berada disana... rasa macam tak mau balik... pape thanks kat Encik Lokman yang menumpangkan aku kesana.. semoga Cik Lokman bertambah sihat.. Bang Mus pun ikut skali ehehehe pengalaman lucu bersama cik azral bersama mahkluk bertuala sekerat.. (Harap maaf gambar tidak dapat disiarkan) kalu korang nengok tak makan nasi sebulan kowang ahaks.. biar lah itu menjadi rahsia kami ehehehe ...

Yang pergi juga Puan Siti, Kak Jam, Azie isteri Cik Azral ngan baby comelnya.. and pak and mak mertua cik Azral yang dibawa juga pergi menunaikan umrah.. semoga murah rezeki Cik suami isteri berkat tu bawa orang tua tu.. isyaAllah walau dua riyal dalam poket rezeki Allah takkan putus eh percaya lah rezeki Allah itu ada :) chayok..


Ni view dari hotel Elaf Al Sud terowong ke mina .. ermm ni pejalanan kalau time haji penuh sesak ngan umat Islam dari seluruh dunia... kat hotel aku duduk tu best staff peramah kebanyakkan leh cakap melayu and kira ni hotel ni akan jadi tempat aku duduk la nanti coz keseronokan dia lain sangat.. disini area aku duduk ada la orang orang kelantan yang bermastautin disini , orang fatani dan indonesia mereka baik-baik.. sape bace aku rekomen Elaf Al Suf bilik superb!!!

Disitu juga berlakunya adegan adeh adeh diantara Cik Azral dan Pak Adnan... wakaka rahsia hanya aku saja yang tahu eheks :P bilik 203 menjadi saksi ....


KAABAH!!! Ya Allah masa ni berlinang air mata tengok kebesaran tuhan.. harumnya bau kaabah menusuk.. masa ni aku baru habis tawaf sunat.. sembahyang sunat kat makan Ibrahim and di ijir Ismail... pastu aku pergi cium kaabah sambil berdoa lepas solat sunat di Hijir Ismail... dah yang paling tak boleh lupa mencium hajar aswad.. Ya Allah sejuk dan terlalu wangi batu itu... walau pun dapat kucup sekejap tapi dah cukup untuk aku dan yang pasti banyak mengubah aku selepas itu .. and aku doakan keluarga aku, saudara mara aku and korang kawan-kawan selamat dunia akhirat.. semoga Allah sayangkan diri kamu semua ... AMIN..

Ni pun gambar Kaabah yang sempat diambil musim ni tak ramai yang pergi coz visa umrah tak wat lagi ... Insyaallah aku akan pergi lagi ... memang best disini lain sungguh.. suasana .. aduh rasa tak mau nak balik.. rindunya kat Mekah :( pegi mana mana tak kira kul berapa tenang aman.. berjalan sorang alhamdulillah tiada masalah tak kira pagi petang siang malam... keselamatan saudara/i dilindungi Allah ...

Eheks ni aku kojak dah baru cukur lepas wat umrah dah leh cabut pakai ihram dah time ni hehe... licin wooo ... takpe yang penting kami ada 4 botak ahaks :D sape dia haaa nanti aku tunjuk kepala dia kowang teka ahahaha :D walau pape botak pun best juga.. free free lega pale otak ahaks :D



View lain dari Kaabah pukul 2 pagi... ternyata masih lagi ramai lagi umat Islam tak henti henti menunaikan ibadah .. semoga ibadah mereka diterima Allah S.W.T.. semoga kita akan jadi lebih baik dari hari semalam...

Emm view roundboard sebelum masuk terowong gi mina dari bilik aku... asalnya orang cakap roundboard tapi dah kene block la sebab tu tinggal yang bulat tu je kat tengah ..

Ni rumah-rumah dikawasan bukit di sekeliling Mekah.. kebanyakkan yang duduk ni orang dari nusantara yang berhijrah disini.. disebabkan takda tanah so diaorang bina rumah area bukit ni sebab orang Arab tak duduk kat bukit..


Lagi view view perumahan di kawasan bukit yang diambil oleh aku umah atas skali tu huh tak tau la macam mana nak menapak ke atas... tapi sini lain sket korang akan sentiasa jadi rajin.. tak tau nape memang ajaib.. kalau jalan keliling masjidil haram tu nengok tempat tempat dia tak terasa letih langsung sampai je riyadh terus baru terasa letih ya amat... memang patut lah ramai yang tak mau balik selepas ke sini.. aku pun turut rasa macam tu juga.. sayang nak tinggal Mekah... nak pergi lagi ar huhuhuhu...

Haaaa... ni dia kilauan yang nyata penuh dengan nur nur cahaya... haaa sapo leh teka sapo dia ni!! dia merupakan YDP Persatuan Department Duta Besar (sorry u are in wrong department .. u should be on other department hamsa ahaks :) juga merangkap Presiden kelab kelab honda kedutaan dan juga protege kepada BG 2 siapakah dia huhuhu... toke le... kalau tuan dia nengok sah sah dia akan mengenakan sekatan ekonomi terhadap ku ahahaha.


4 comments:

perantau.timur.tengah said...

woii kutuk aku.. hahaha keji betul. patut la aku terbuka hati nak bukak blog ko mlm nih.. sungguh keji... hehehe

perantau.timur.tengah said...

eh silap ruang pulak aku komen tadi.. ni aku komen lagi la.. speku betul ko pasal adegan adeh2 dgn pak adnan ek.. hahah..

urut memang la sakit..banyak angin.. haha

Anonymous said...

buy valium valium pill identification generic - valium 10 mg and alcohol

Anonymous said...

cheap alprazolam order xanax online no prescription - xanax side effects snorting