MASA SKARANG

BLOGERS MALAYSIA

BlogMalaysia.com

AWARD

Emm still Upgraded

Pada Pendapatan Hambe… : Wajarkah berdemonstasi dalam ekonomi yang tidak kukuh.



VS


Hum so skarang ni pakchu lihat perkembangan terkini ialah skarang demontstasi menentang ISA baru-baru ini. Pakchu tidak menyebelahi mana-mana pihak baik pihak yang memerintah atau pihak yang membangkan. Cuma disini pakchu lebih pentingkan apa yang dinamakan kesejahteraan serta kelangsungan ekonomi negara.



Terpanggil secara tersedak dari pemikiran ni adalah bukan kerana motif untuk memburukkan sesiapa tetapi dengan niat untuk mengajak semua berfikir secara matang serta rasional tentang apa yang telah berlaku serta kesannya terhadap persepsi masyarakat dunia mengenai negara kita. Bukan ini sahaja yang berlaku terhadap negara kita apa yang perlu ialah terlibatnya juga di negara-negera ASEAN khususnya. So pendapatan ni adalah pada hemat saya sahaja.


Walaupun dikatakan ramai yang datang pada hari demonstasi tersebut tetapi yang menyedihkannya hanya Melayu yang lebih berteriak. Melolong… memekik yang memang pakchu lihat memang menyakitkan mata. Aduhai… rasionalnya negara kita memang mengamalkan demokrasi. Dalam konteks lain ialah bermonolog melalui saluran undang-undang yang betul bukan membabi buta. Tidakkan tuan-tuan sedia maklum bahawa kita mempunyai sistem pilihanraya.. ya 4 tahun sekali tuan puan… pada masa itu kiranya bebaslah kita untuk menyuarakan pendapat so takda la orang heran sangat time tu tengah berkempen kan. Ni yang nampak sangat kerja duduk nak demonstrasi pantang.. ye saya tak nafikan tu la pantang orang melayu nak tunjuk power.. maklumlah anak cucu Hang Tuah la katakan.


So apakah relevan pilihanraya diadakan untuk rakyat memilih mana-mana individu yang disukai. Jika mereka ini tidak berpuas hati dengan apa sahaja benda yang tidak disukai. Kalau tempiak melolong memekik sampai menyusahkan dan menakutkan orang lain adalah tidak manis dipandang oleh orang luar. Pandangan rakan-rakan saya yang turut berada disana pada waktu itu dari perkhabarannya mereka ini semua tak ubah seperti lembu yang ditebuk lubang di hidung dan diusung.. apa sahaja cakap kepala ikut.. melalak melalak lah mereka.. sampai ada juga yang pengsan tak makan semata nak ikut berarak. Kan lebih bagus saudara saudara semua yang ikut tu duduk umah gi solat subuh tu balik umah sarapan dengan keluarga. Ini tidak orang nak cari rezeki pun susah. Tak dinafikan juga ada juga kakitangan kerajaan yang turut serta dalam demonstrasi tersebut.


So itu baru dalam Malaysia sahaja yang diaorang ni nampak. Otak tiada ke berfikir akan kesan ke atas dunia luar???. Berfikiran kampong tak kira anti ISA ataupun Pro ISA ke mereka semua ni kategori otak kampung. Tu lah apabila jadi hanya fikir dalam negara sahaja. Anda tidak berfikirkah dalam negara ASEAN sendiri negara manakah yang aman.. Ada satu je tuan-tuan yang aman. Yang lain semua huru hara termasuklah korang mamat perosak nih. (YE SAYA TAU MELAYU NI PANTANG KENA TEGUR TELINGA KUALI) so benda yang korang wat ni kan kan tak secara langsung bagi negara yang satu tu kelebihan. Dalam surat khabar seluruh dunia bangga la muka korang terkenalkan kat CNN, BBC, Blomberg waaa popular tul korang wat muke ala ala black metal yewh. Korang tau tak kat surat khabar luar negara menyatakan bahawa Malaysia bukan negara yang selamat untuk dikunjungi. Woiii makin bankrap la Malaysia. Yang teruk anak cucu korang nanti. Korang masuk kubur nanti tak fikir pape dah.


Berkata mengenai human rights juga adalah satu perkara lagi. Apabila anda semua berkumpul untuk atas nama kemanusiaan itu hanyalah untuk anda. Tetapi anda terfikir jugakah bahawa anda juga menganggu human rights orang lain yang hendak pergi shoping? Nak ke klinik? Nak melantak? Nak dating? Mereka yang terjejas ni pun leh buat demonstrasi ada hak kemanusiaan untuk halang kowang. Berkenaan dengan tindakkan polis memang berada di landasan betul. Dah nama perhimpunan haram. Tak kira samada mana-mana kaum anjur kalau tak dapat permit dalam buku undang-undang juga menyatakan bahawa Polis berhak mengambil tindakan yang perlu bagi menjaga keaamanan. Nak gi lah cari kawasan lapang ke stadium ke mintak duduk dalam tu korang bertempik la nak bogel ke hape ke lantak. Ini tidak pagi pagi buta dah melalak menempik.


So skarang ni aku yang duk obersea ni naik nyampah dengan sikap orang zaman skarang kat Malaysia. Sampai tempias kami ni nak menjawab. Kalaulah balik Malaysia aku cam sorang sorang yang gi protes tu mau kami warga Malaysia kat luar negara ni sepak sekor sekor. Menyusahkan dan memalukan bak sifat orang jakun. Sorry to say aku tak berminat mana mana parti politik dan ini adalah pemikiran bebas and kalau siapa terasa tu maka andalah orangnya. Lain kali nak wat demonstari kea pa ke make sure korang dah ada duit yang banyak (KEPADA PENGANJUR) untuk membayar ganti rugi kepada mereka yang lost pada hari tersebut. Kalau cam tu boleh korang wat takda hal nak bogel ke nak ape ke masa demonstasi. Kepada yang mengalami kerugian tu sila saman penganjur tak kira pihak yang menyokong ISA atau ANTI ISA. Silakan tuntut human rights anda juga.


AKU TAK SUKA MALAYSIA TAK AMAN… CAM TAKDA UNDANG-UNDANG TUNGGU LA PILIHANRAYA KUARKAN LA PE KORANG NAK LUAH…….. JANGAN TIAP TIAP HARI NAK WAT KECOH... BENGONG!!!!


10 comments:

Na Shari said...

Uish...Betul2 marah ni. Hmm...Nak buat macam makyat Malaysia ni memang pantang diusik...Anak cucu Hang Tuah la katakan... :)

Pak Chu Car (Apih) said...

hehe tau takpe na.. bukan pe kita rindukan malaysia yang aman.. dah tu wat rosak nama baik malaysia je.. huhu geram tul

Pak Chu Car (Apih) said...
This comment has been removed by the author.
perantau.timur.tengah said...

aku nak demo depan bilik ko lah sok.. serah memo.. nak mintak tolong fax kan.. hahaha

Pak Chu Car (Apih) said...

haha buleh.. nanti kita sembur ngan gas pemedih mata eh ngan asap malboro ke dunhill ke yewh hihihihi

syaf said...

tumpang lalu...
singgah2 my blog...
http://daniel-syaf7788.blogspot.com/

syaf said...

tumpang lalu...
singgah2 my blog...
http://daniel-syaf7788.blogspot.com/

Pak Chu Car (Apih) said...

syaf sila lalu lalu tak kene tol pown ehhehehehe

Angelosanora said...

Pada pendapat saya kan, em tak wajar memang tidak wajar.pasal ni adalah hasutan yang berbau kepentingan untuk individu maka sebab itu wujud bantahan macam tu. orang kita harus berfikir sebelum bertindak jangan dengar apa kata orang. terutama orang kita yang mudah terhasut kena berfikir sebelum menghukum.

Pak Chu Car (Apih) said...

hehe puan nora,. macih diatas kata katamu itu yewh.. semangat patriotik yang bagus .. leh jadi police nih